
Honduras
Marcala
José Omar Acosta
Ország: Honduras
Régió: La Paz, Marcala
Farm: Bethel
Farmer: Jose Omar Acosta
Fajta: Arabica - Catuai
Magasság: 1300-1500 méter
Termesztés: árnyékban
Csapadék: 1000-2000 mm évente
Betakarítás módja: kézi
Feldolgozási eljárás: vizes
Szárítás: napon
Szüreti időszak: december-április
Az Acosta család három generáció óta kávétermesztéssel foglalkozik a hondurasi Marcala régióban. Az egészet Hilario Acosta kezdte, aki az 50-es évek elején meglátta a lehetőségét a kávétermesztésben.
Az ő példáját követve fia, Omar már egészen fiatalon megtanulta, hogyan kell ültetni és gondozni a kávét. Arról álmodozott, hogy egy napon saját ültetvénye lesz akárcsak az édesapjának. 20-as évei elején Omar álma valóra vált, amikor apja megajándékozta az első földterülettel. Azóta sem hagyta abba a termesztést és exportőr is lett belőle.
A hondurasi La Paz régió átlagos tengerszint feletti magassága kiváló kávétermést tesz lehetővé. A decembertől áprilisig tartó betakarítási időszakban kedvező esőzés és meleg hőmérséklet uralkodik.
Az ízprofilok ezen a magasságon csokisabbak és fűszeresebbek lesznek, de egyesek bor és vanília ízjegyeket is felfedezhetnek a kávéban.