Ország: Szumátra
Régió: Aceh Tengah, Indonézia
Farmer: Kopepi Ketiara termelőszövetkezet
Fajta: Arabica - Catimor, Caturra, Bourbon, Gayo 1, Gayo 2
Magasság : 1200-1600 m
Talaj: Vulkanikus
Betakarítás módja: Kézi
Feldolgozás: Nedves eljárás
Szárítás: Napon
Szüreti időszak: április-június
Szumátra a második legnagyobb indonéz sziget és világszerte a hatodik. Noha Szumátra szigetén tökéletes éghajlati viszonyok vannak a kávé termesztésére, a klímaváltozás hatása érezhető. Az egyenlítő közvetlen közelsége miatt trópusi éghajlatát az El Niño és a La Niña befolyásolja.
A Ketiara kávét a Leuser Nemzeti Park körüli erdős hegyekben termesztik.
Viszonylag fiatal kora ellenére a Ketiara gyorsan a Szumátrai Gayo-felföld egyik legelismertebb fair-trade szövetkezetévé vált. A szövetkezet sikerét a csoport vezetőjének, Rahmahnak asszonynak köszönhetik, aki kitartó munkájával vívta ki az elismerést.
A “Ketiara királynőt” csak a Ketiara női tagja állítják elő. A Ketiara királynő 2011-ben került kifejlesztésre, azóta az egyik legnépszerűbb termék.
Ízjegyek: vanília, tejcsokoládé, friss pipadohány, valamint szegfűszeg és mandarin.